El Campus Igualada-UdL crea un sistema ecològic d’adob de pells amb un residu de les olives

Aquest projecte d’economia circular proposa establir sinergies entre les indústries del cuir i d’extracció d’oli

Descarregar Pdf
olive-3866906_1920 (1)
Un residu de l'oliva pot ser usat per adobar pells. FOTO: Pixabay

Un residu provinent de l’extracció de l’oli d’oliva anomenat remòlta conté tanins que permeten adobar la pell de manera natural, reduint l’ús de productes químics en les formulacions. Així ho conclou una recerca del grup A3 Leather Innovation Center, del Campus Universitari Igualada-UdL, especialitzat en la cadena de producció de la pell. El projecte OLIPO facilitarà l’elaboració d’articles fets amb eco-pell, cuir més sostenible i lliure de contaminants com el crom.

Aquesta investigació no només fa més sostenible la indústria de la pell sinó que, a més, contribueix a posar en valor un residu de la indústria de l’extracció de l’oli. La directora de l’A3 Leather Innovation Center, la investigadora Anna Bacardit, explica que l’aprofitament de la remòlta “permet obtenir pell ecològica de primera qualitat, alhora que revalora un residu problemàtic de la indústria de l’extracció de l’oli d’oliva”.

Del total de matèria que s’aporta per a la producció oleícola, només el 20% suposa el producte final espremut i el 80% restant és la remòlta, és a dir, les restes de pellofa, pinyols i altres residus de la matèria primera. Així, el projecte –finançat en la convocatòria ERA-Net MANUNET 2019 d'ACCIÓ (MNET 19/ ENER-3655)– proposa noves estratègies en el marc de l’economia circular, establint sinergies entre les dos indústries. 

Ja fa anys que el sector adober busca ser més sostenible i respectuós amb el medi ambient, una demanda creixent de les marques de moda que fan articles de cuir, i és per això que l’A3 Leather Innovation Center impulsa investigacions en la línia del reciclatge, la reducció dels productes químics o l’estalvi d’aigua i energia.

 

Campus Universitari Igualada-UdL

El Campus Universitari Igualada-UdL és el Campus de la Universitat de Lleida (UdL) a la capital de l’Anoia. En aquest centre s’hi imparteix el màster universitari en Enginyeria del Cuir, una titulació única a Europa, que prepara l’estudiantat per treballar o investigar en un sector en expansió arreu del món i amb una àmplia inserció laboral.

Al campus igualadí s’hi imparteixen actualment estudis en Enginyeria, TIC, Ciències de la Salut i Administració i Direcció d’Empreses.