El rector de la UdL, Jaume Puy, reclama equitat territorial en les polítiques de la recerca del Govern

Puy també reivindica el lideratge de la UdL per transformar el sector agroalimentari davant el canvi climàtic

Descarregar Pdf
presa possessió_equip
El rector, amb bona part del seu equip i el conseller

El rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy i Llorens, va ser reelegit en el càrrec en les eleccions celebrades el 9 i 10 de maig i va aprofitar el seu discurs durant la pressa de possessió del càrrec per reclamar equitat territorial en les polítiques de recerca. L’acte, que es va tenir lloc el passat dijous 25 de maig a Lleida, va estar presidit pel conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal.

Jaume Puy, que va manifestar que se sentia reforçat per representar la institució els propers anys, va manifestar que "donar oportunitats i promoure l'equitat en la recerca i la creació de coneixement és bàsic per a la competitivitat i el progrés del país” i va destacar que “és difícil entendre el desequilibri territorial de les grans accions de política científica catalana i el que costa que el potencial de Lleida en aquest sector estigui representat en les prioritats". El rector també va insistir en què "si volem competir amb Londres o Nova York no hem de fer el país petit sinó aprofitar el talent de tot el territori".

Puy també ha volgut posar en valor "el poderós motor de canvi" que ha suposat la UdL, des de la seva fundació, per a les comarques de la seva àrea d'influència, tant pel que fa a l'augment de graduats, de titulacions i a l'atracció de talent. Ara bé, el rector també ha reivindicat el paper que ha de jugar la UdL per al conjunt del país, en especial, en la transformació del sector agroalimentari davant el greu problema que suposa el canvi climàtic per a l'estabilitat del territori. "Hem de canviar la manera de produir i possiblement de menjar i de viure abans que sigui massa tard i la UdL, que té el campus agroalimentari més important de Catalunya i entre els més destacats d'Espanya i del món, està ben situada per participar en la resolució d'aquest gran problema social", afirma.

Per la seva banda, el conseller d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal i Farreras, ha defensat que totes les universitats de Catalunya són territorials, incloses les de Barcelona "el rector té raó que Lleida és un referent mundial en temes agroalimentaris i el Govern hauria d'orientar les seves prioritats a les terres de Lleida per reconèixer tot el que significa aquesta especificitat en la producció i en la recerca". En aquest sentit, Nadal s'ha compromès a doblar el finançament del centre de recerca Agrotecnio, actualment "simbòlic" ha dit, sense concretar un termini.

El conseller Nadal també va assegurar que el Departament que encapçala facilitarà la construcció d'un nou edifici al campus de Ciències de la Salut, tot i que "abans de muntar l'estructura de finançament cal concretar la cessió dels terrenys", va precisar. Nadal va referir-se a que cal millorar el repartiment dels ICREA, que a la UdL només són dos "mirarem que siguin més però també us ho heu de guanyar”.

Pel que fa a l'habilitació d'una unitat docent d'Infermeria a Tremp, el conseller ha dit que "tot i la prudència del rector Puy, el Govern vol que sigui una realitat al curs 2024-2025 i hem de treballar en aquesta línia". Nadal s'ha referit al Parc científic i tecnològic agroalimentari de Lleida, com "la pedra de la sabata" de l'anterior mandat de Jaume Puy, i s'ha compromès en seguir treballar des de les institucions per intentar resoldre el deute i els problemes de finançament d'aquest equipament, així com per augmentar la seua activitat.

Durant l'acte també han pres possessió la majoria de les persones que encapçalaran els vicerectorats, que passen de 8 a 11, així com les coordinacions del Consell de direcció i de Comunicació, difusió i premsa. Queden pendents de fer-ho els responsables de Recerca, Natàlia Alonso Martínez, i de Cultura i Extensió Universitària, Joan Busqueta.

Text: UdL